Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.A Halis István Városi Könyvtár hírlevelei

Feliratkozás: küldjön egy levelet "Feliratkozás" tárggyal a hirlevel@nagykar.hu címre!
Keresett szó:
Találatok száma: 16


1 2

A könyvtár ajánlója 2024. február 21.

Kedves Olvasó!

Meghívó
 
A Napfény Egyesület és a könyvtár szeretettel hívja egy író-olvasó találkozóra 2024. február 22-én, csütörtökön 10 órára.
Vendég Balogh Márta, böhönyei alkotó

Februári Könyvtári szombatok (61. alkalom)

A 2024. február 24-i programok:

9:00–10:00 Sakk
10:00–10:20 Bábelőadás Bercivel, a könyvtár sárkányával
10:30–11:00 Diafilmnézés Bálint Ágnes diáiból gyerekeknek
11:00–12:00 Tarnóczky klub

A Bálint Ágnes emlékkiállítás csoportos látogatása is megkezdődött

Harmadik osztályosok a Kőrösi iskolából voltak a vendégeink kedves kísérőikkel együtt. Nemcsak a kiállítással, Bálint Ágnes életművével, hanem az Azolo játékkal is megismerkedtek. Egy történet megismerése után közösen válaszoltak Azolo kérdéseire. Azzal a tervvel indultak haza, hogy részt vesznek a második és harmadik osztályosok között meghirdetett „bajvívásban”, hogy ők is AZOLOvaggá váljanak. Azok, akik nem jutnak el csoportosan hozzánk, az Azolo játékra ütve letölthető, illetve kinyomtatható játéklapot készíthetnek maguknak és csatlakozhatnak a játékhoz, akárcsak azok, akik egyénileg látogatják meg a kiállítást a könyvtárban.

Egy csészényi könyvtár

Kávé és tea az olvasnivaló mellé

Kattintson a képre a nagyításhoz!

2024. március 8. (péntek) 17 óra – Író-olvasó találkozó Gárdos Péterrel, a nagysikerű Hajnali láz szerzőjével

Kattintson a képre a részletekért!

Veresegyház

A veresegyházi városi könyvtár vendégei voltunk. Könyvtárosok előtt beszélhettünk Azolo lehetőségeiről. A résztvevők elmondása szerint munkájukban segítségükre lehet az Azolo nyújtotta lehetőségek sorozata. Reméljük, hogy a 25 éves születésnapjára készülő város ifjú polgárai közül többen lesznek Azolo használói egy tervezett könyvtári kezdeményezés révén.

A Jane Goodall Intézet szervezésében Együtt a remény útján, itthon és Afrikában. Változtassuk meg a világot! címen tartottak konferenciát könyvtárunkban
 
A könyvtár részéről Benke Dániel mutatta be a könyvtár zöld programját és az eddig elért eredményeket.
A Jane Goodall Intézet a méltán híres Passzold vissza Tesó programja mellett az Ugandában elért eredményeket is vázolta a közönségnek. Az elmúlt években kikötőt és egy iskolát is sikerült felújítani.
A helyi közösségek közül a nagykanizsai Loco-Motiv Közösségi Alapítvány mutatta be közösségépítő/pártoló programjait, többek között a Green Gerilla pályázatukat.
A Taita Alapítvány munkája, az afrikai árvákért szívmelengetően önzetlen küldetés.
A Magyar Máltai Szeretetszolgálatról sem elsősorban az afrikai missziók jutnak az eszünkbe, pedig nagyon aktív szerepet vállalnak Afrikában. Különböző projektjeikkel szeretnél elérni, hogy mindenki tiszta vízhez és tisztálkodási lehetőségekhez juthasson.
Az AfriKata Közel Afrikához az önkéntesség fontosságára és lehetőségeire híva fel a figyelmet.
Jelen világunkban kiemelt jelentősége van az önkéntességnek a világ bármely pontján. Ezért is tudott jó szívvel a programhoz csatlakozni könyvtárunk.
 

Véget ért a Loco-Motiv Közösségi Alapítvány Adj egy ötöst kampánya
 
Nagyon örülünk, hogy egy olyan kezdeményezéshez csatlakoztunk, amivel elősegíthetjük, hogy jobbnál jobb programok, ötletek valósuljanak meg a városunkban.
Külön öröm, hogy egy csapatépítő élményt is sikerült nyernünk!
Könyvtárunk munkatársai a továbbiakban is csatlakoznak és gyűjtik az ötforintosokat!
 
Köszönjük a Loco-Motiv Közösségi Alapítványnak a lehetőséget!

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai
 
1946. február 25-én tartották a rendház és a templom megalapításának 250. évfordulóját, ahol megemlékeztek gróf Berger Kristófról, aki az építéshez telket adományozott. Ő volt a rendház második megalapítója. Az ünnepi beszédben méltatták a 18. század veszprémi
püspökét, Padányi Bíró Mártont is, akinek nagy szerepe volt abban, hogy Nagykanizsa Magyarországhoz tartozik.

Podcast vendége volt kollégánk

A szülők tudatosabban gondolkoznak, egyre többször kerül a gyerek kezébe mobiltelefon helyett könyv – mondta Benke Dániel kollégánk, aki a Zalai Hírlap podcastjának volt a vendége.

ZAOL cikk

Híradás a 19. századi nagykanizsai könyves kultúráról
 
Ajánljuk szíves figyelmébe a nagykanizsai könyves kultúra egy szeletéről készült tanulmányrészletet, mely a Magyar Grafika című folyóirat 2023/6. számában jelent meg. Köszönjük, hogy a szerző felhívta a figyelmet erre az írásra!
 

Könyvajánló
 
Az Állatbarát Könyvtár Program februári könyvajánlata Sigrid Nunez: A barát című regénye.
Az amerikai írónő könyve egy gyászoló ember története: hogyan képes feldolgozni egy közeli barát elvesztését. Maga mellé veszi az elhunyt kutyáját, aki szépen lassan a társává, barátjává válik, és a gyásza is ezáltal enyhülni kezd. A regény átszövi számos irodalmi, zenei, és filmes utalás – melyek között magyart is találunk! Ha egy egyedi stílusú, különleges hangvételű könyvet olvasna ember és állat kapcsolatáról, Nunez könyve remek választás lehet!

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2023. december 13.

Kedves Olvasó!

2023. december 20-tól
a csak hétvégére elvihető könyveinket is kölcsönözheti,
mert karácsony és szilveszter között nem tartunk nyitva.

Év végi nyitvatartási rendünk:
2023. december 22. (péntek) 10–18-ig
2023. december 23. (szombat) 9–13-ig
2023. december 24-től 2024. január 1-ig nem tartunk nyitva
2024. január 2. (kedd) 10–18-ig

Karácsonyi koncertre meghívó 2023. december 22-én, pénteken 17 órára

Részletekért kattintson a plakátra!

Újra Könyvtári Batyus Szilveszter, családi programokkal

Előzetes jelentkezés szükséges, HOGY ASZTALT TUDJUNK BIZTOSÍTANI.
 
 
A jelentkezés a korlátozott hely miatt csak visszaigazolás után érvényes.
 
Ha az internetes jelentkezéssel gond van, akkor telefonon segítünk:
+36209694022
+36309371614
 
Kép egy korábbi könyvtári szilveszterről:

Decemberi Könyvtári szombatok

2023. december 16-i programok:

9:00–13:00 Gólyalábazás
10:00–11:00 Sakk
11:00–12:00 Tarnóczky klub

Találkoztunk és találkozzunk továbbra is az Erzsébet téren

Az Erzsébet téri adventi vásáron – megfelelő idő esetén – hétfőtől péntekig minden napon 15:30–16:30-ig könyvtárunk gólyalábazási lehetőséggel és kanizsai egyperces élő hangoskönyvvel várja az érdeklődőket.

Az egyik kintlétünkről készültek a képek, gólyalábazó és egyperces történetet hallgató fiatalok is láthatók a képeken.

Könyvtári kávézási lehetőségek 2023. december 21-ig

A kávézni vágyókat és a kávét önkéntesként főzni vágyókat egyaránt szeretettel várjuk Egy csészényi könyvtár programunkra.

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Halis Podcast – Fenyvesek és pagonyok – Pagony Károly és a surdi fenyő története

- Hogyan tudta egy külhonból érkező erdész rávenni a helyieket arra, hogy a pálinka-alapanyagnak alkalmas gyümölcsfákat fenyőre cseréljék, és kialakuljon a surdi fenyő brandje?
- Miért marad ki a legtöbb történeti összefoglalóból a Somogy-Zala határmenti régió?
- Hogyan került Pagony Károly Surdra, honnan hozta magával a magokat, melyből kialakult a híres csemetekert? Milyen ember volt, hogy emlékeznek rá vissza a korabeli surdiak?
- Egybeesik-e az erdőgazdaság népszerűvé válása azzal, hogy kezdett divatba jönni a karácsonyfa-állítás?
- Nagykanizsa, mint régiós központ milyen szerepet játszott a Pagony-család életében, illetve a város mit köszönhet nekik?
- Példaképnek tekinthető-e Pagony Károly? Mit adott az utókornak, a településnek?

Legújabb podcastunk LETÖLTHETŐ, ezért akkor is hallgatható, ha nincs internetelérése (nagykar.hu, Spotify), és a YouTube-on is elérhető.

Szavak a falakon, mesélő kanizsai táblák

A miklósfai rendelő falán található emléktábla dr. Szentendrey Edgár orvosnak állít emléket. Az erre kihelyezett QR-kód által megismerhetjük életét és a lakosok által nagyra becsült odaadó tevékenységét.

* * *

Kanizsai évfordulók – városunk jeles napjai

Templomszentelés. Kedves ünnepe volt a mult vasárnap a tőszomszédságunkban levő Somogyszentmiklósnak. A nagyasszonyi bucsu óta a somogyszentmiklósi templom az isteni tisztelettől elvontan művészi átalakító és kiigazító munkálatok színhelye volt. Homoroi Béla szombathelyi szobrász és oltárépítő művészi ízlése vezette a munkálatokat. A messze vidéken páratlan, bazilika stilű templom a nyáron már külsőleg restauráltatott, most pedig egész belső berendezésében, színeiben megifjodott.

Kőrösi Iskola negyedikeseinek Lapbook kiállítása volt a könyvtárban

Olvasmányélményeiket kreatív könyvek formájában örökítették meg a diákok, a szüleik is segíthettek nekik. Az eredmény egy sokoldalú újramesélése a történeteknek, mely felnőttek és gyermekek érdeklődésére egyaránt számot tarthat, a Lapbooknak elnevezett forma most kiállítási tárgyként is megtekinthető könyvtárunkban. A képek a kiállítás megnyitóján készültek, ahol a szerzők (diákok), tanítóik és a szülők is részt vettek. A megnyitó szavakat mondó igazgató, Czupi Gyula az olvasás, a könyv fontosságáról beszélt, és dicsérte a művekkel való ilyen, különleges foglalkozás formáját.

Képes beszámolónk

Nagykanizsa történész szemével

A Nagykanizsa 1848–49-es történetét kutató és publikáló Hermann Róbert személyes kötődését is megfogalmazta a témához és városunkhoz. Arról biztosítja kutatásai alapján városunkat, hogy méltán büszke lehet az 1848. október 3-i önfelszabadítására, mely akár a város identitásának is fontos elemévé válhat, hiszen elődeink minden későbbi generáció számára mintaként átélhető cselekedet hajtottak végre azon az október eleji napon.

Kanizsa szerepe a szabadságharcban – a Kanizsa Tv híradása
Nagykanizsa története 1848-49-ben – előadás a Mindentudás Nagykanizsai Egyeteme keretében
Képes beszámoló

Látássérültek karácsonyi programja

Örültünk, hogy nálunk töltötték a karácsonyt és hogy kollégáink műsorával is ünnepeltek.

Képes beszámolónk
A Zalai Hírlap híradása

Nyomtatás után színezhető 2.

Kollégánk adventi színezőjével gyermek és szülő közelebb kerülhet a karácsonyi hangulathoz

A színező letölthető és kinyomtatható (png és pdf formátum).

Karácsonyi hangulatok a könyvtár épületében 2.

Karácsonyi szelfiző pont a könyvtárban „működés közben”.

 

A Passzold vissza Tesó! Őszi kampány szakasza lezárult
 
Használóinknak köszönhetően ebben az időszakban is remekül sikerült a gyűjtés.
A következő eredmény született: 41 db mobiltelefon, 2 GPS, 12 mobiltöltőt gyűjtöttünk össze.
Köszönjük! A gyűjtés folyamatos a könyvtárban, továbbra is várjuk kidobásra szánt készülékeiket!

Adventi „kaland” a buszon

A Miklósfáról Nagykanizsára tartó reggeli buszok utasai örömmel hallgathatták a fiatalok karácsonyra hangoló műsorát. Köszönjük az élményt, egy fél perces részlettel illusztráljuk hírünket.

Meghallgatható a képre kattintva.

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2023. szeptember 20.

Kedves Olvasó!

Meghívó Tóth Péter Lóránt önálló estjére a könyvtárban
2023. szeptember 25. (hétfő) 17,30-kor
 
Részletek a képre kattintva.

Iskolára hangoló
2023. szeptember 25-én (hétfőn) 16–17 óráig a könyvtárban

Jelentkezés szükséges!
Részletek a képre kattintva.

Időpont-módosulás!

Hadak útján
2023. szeptember 27. (szerda) 18 helyett 19 órakor a könyvtárban

„Egy magyar önkéntes (Ofella Balázs) 10 éve a Francia Idegenlégióban”

Vendég: Ofella Balázs

A Könyvtári szombatok folytatódnak

2023. szeptember 23-i programok:

9:00–13:00 Társasjáték igény szerint
9:30–11:00 Sakk
10:00–10:30 Papírszínház
- 11:00–12:00 Tarnóczky klub
- 12:00–13:00 Hétköznapok a 13. században

Nagyításhoz kattintson a képre!

Egy csészényi könyvtár

A kávézni vágyókat és a kávét önkéntesként főzni vágyókat egyaránt szeretettel várjuk.

Passzold vissza tesó újra!
 
Szeptember 24-én ünnepeljük a Gorillák Világnapját, és ennek apropóján örömmel tudatjuk olvasóinkkal, hogy a népszerű Passzold vissza Tesó! kampány könyvtárunkban is folytatódik. Várjuk régi mobiltelefonjaikat, tabletjeiket, GPS-eiket, amiket a kihelyezett gyűjtődobozunkba dobhatnak. Miért jó ez? Mert az elektronikai hulladékok nem a kommunális hulladékban végzik, hanem újrahasznosításra kerülnek, így támogatva a körforgásos gazdaságot és csökkentve az ökológiai lábnyomunkat, az illegális bányászatot.
A legutóbbi két alkalommal közintézményi kategóriában a mi könyvtárunk végzett az első helyen. Vajon harmadszorra is sikerül?

OKTÓBERI ELŐZETES

A Halis Könyvtár zöld programjai az Állatvédelmi Témahéten, 2023. október 2-től 15-ig

Osztályok jelentkezését várjuk!

A részletekért kattintson a plakátra!

 

* * *

Színház a könyvtárban – 2023. október 2–6.

Az Országos Könyvtári Napok keretében a Madách SzínpadON irodalmi film-szín-játék®-ai ingyenesen megtekinthetők a könyvtárban hétfőn, kedden, valamint csütörtökön és pénteken 2023. október 2-án, 3-án és 5-én, 6-án 8,15-től:
 

* * *

Író-olvasó találkozó Szendi Nórával 2023 októberében

A részletekért kattintson a plakátra!

Ajándék az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeumnak

Olvasóink adományaiból sok könyvhöz jutunk. Ezek átvizsgálása során sokfajta hasznosítási forma alakult ki. Ezek közül az egyik az, amikor országos gyűjteményeknek ajánljuk föl a gyűjtőkörükbe tartozó, de náluk nem fellelhető könyveket. Így a Debreceni Egyetem is kapott a válogatásból, most az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum köszönte meg az ajándékot, de érdekességként Lovásziba és a Thúry György Múzeumba is kerültek így könyvek. Köszönjük olvasóink fölajánlását, melyre a továbbiakban is számítunk.

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum katalógusában így néz ki az ajándék bejegyzése:

Hajdú László: Egyetemes földirat az elemi népiskolák III., IV. és. V. osztálya számára

A Lovásziba került könyvben pedig így fest a bélyegző:

Magyarázat a pecséthez: Kútfej ma Lovászi része.

Olvasónk a többi olvasóért
 
Egy kedves olvasónknak köszönhetően jelentősen nőtt az idegennyelvű szépirodalmi könyveink száma, amik között felnőtt- és gyerekirodalom is található. A német, angol, francia dokumentumok mellett szlovák nyelvű irodalommal is gyarapodtunk
Böngésszen és válasszon idegennyelvű kínálatunkból is!
Hálásan köszönjük ezt a minőségi felajánlást!
 
Ebben a levelünkben az angol nyelvű újdonságokat tesszük közzé, amely a katalógusunkban a példányok adataihoz visz: (kattintson a pdf fájlhoz!)
 
(A képen az egyes kötetek borítója is jól olvasható.)

Új könyvek

A nyárias idő még a héten kitart, mi pedig új szépirodalmi könyveinket ajánljuk egy utolsó napfürdőzéshez!

Kattintson a képre a nagyításhoz!

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2023. szeptember 6.

Kedves Olvasó!

44 órában várjuk hetente

a könyvtárba.

Hétfőtől péntekig 10-18-ig

Szombat 9-13-ig

A Könyvtári szombatok szeptembertől folytatódnak

Nagyításhoz kattintson a képre!

A 2023. szeptember 9-i programok:
9:00–13:00 Arcanum Tudománytár igény szerint
9:15–09:45 Játékos angol foglalkozás
- 10:00–10:30 Papírszínház
- 11:00–11:45 Sakk

450 év

450 éve jelent meg Kulcsár György (neve Kultsár, Kultzár alakban is ismert) evangélikus tanító, prédikátor Az halálra való készültről rövid tanosság... című, majd 1577-ben a legismertebb műve, a Postilla, az az evangéliumoknak, mellyeket eztendő altal a keresztények gyülekezetibe szoktak olvasni és hirdetni, prédikáció szerint való magyarázata Lendván, mely akkor Zala megyéhez tartozott és Alsó Lindua alakban szerepel a címlapokon. (A művek címei egyúttal linkek, melyek a Hungaricana adatbázisában megtalálható digitalizált kötethez vezetnek el.) Az évfordulót a lendvai könyvtár konferenciával ünnepelte, ahova meghívták a Halis István Városi Könyvtár képviselőit is.

A konferencia előadásainak rövid összefoglalói itt olvashatók.

Kulcsár György születéséről nem tudunk. Lehetséges, hogy Lendván született, az viszont biztos, hogy a Postilla megjelenésének évében itt hunyt el. Magyar nyelvű művei népszerűek voltak az egész Dunántúlon, így Nagykanizsán is, talán azért is, mert az itt beszélt magyar tájnyelven íródtak.

Egy csészényi könyvtár

A kávézások, teázások lehetősége szeptembertől folytatódik, és bővülnek a lehetőségek, újabb csoportok jelezték csatlakozásukat a „kávéfőzők önkéntes seregéhez”. A kávézni vágyókat és a kávét főzni vágyókat egyaránt szeretettel várjuk.

Telefon

– Micsoda!? A „Passzold vissza Tesó!” kampány 2023 tavaszi gyűjtésében a közintézmények között ismét a Halis István Városi Könyvtár volt a legügyesebb?
– Igen! Nagyon szépen köszönjük a könyvtár használóinak, dolgozóinak, a város lakóinak, nem utolsósorban pedig a Jane Goodall Intézetnek, akik a programot szervezik.
 
Reméljük, hamarosan folytatódhat a gyűjtési akció!

A címére mi sem emlékszünk, de az biztos, hogy a színe zöld!
 
Legújabb könyvajánlónk könyvei bár külsőleg „egyformák”, tartalmukat tekintve nagyon sokszínűek. És természetesen izgalmasak, szórakoztatóak és érdekesek is!
 
  

Sétakerti Olvasókör

Gratulálunk a kezdeményezőknek és a kivitelezőknek.
A Sétakert egyre bővülő „ajánlatai” között már a könyvek is megtalálhatók. Könyvtárunk szívesen segítette és segíti az „olvasókör” működését, mert OLVASNI JÓ, a Sétakertben is.

KanizsaTv híradás
Facebook hír

Osztályok jelentkezését várjuk!

ELŐZETES

Író-olvasó találkozó Szendi Nórával 2023 októberében

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2023. március 29.

Kedves Olvasó!

Bár nagypénteken és az azt követő szombaton mi is a húsvétra készülünk, de 2023. április 3-tól már hétfőn és kedden is nyitva tartunk.

 
A szombat a családé,
a könyvtárban is
 

A Könyvtári szombatok 25. alkalma (2023. április 1.)

A 9-től 13 óráig tartó részletes programunk a képre kattintva olvasható.

A programok címei:

- AZOLOvagok
- Gólyalábazási lehetőség és oktatás
- Mesés papírszínház alsós diákoknak
- Népszerű informatika
Húsvéti készülődés a Kék Madár Kreatív Klubban
- Tarnóczky klub. Kanizsai barangolások a NagyKARon és az Arcanumban

Várjuk szeretettel.

Fotók az előző szombatról

A Halis István Városi Könyvtár Kormos István 100. születésnapjára rajzpályázatot hirdet

Részletekért kattintson a képre!

Kérjük, támogassa a könyvtár munkáját hathatósan segítő alapítványt

Többször a képre kattintva részletes rajzot és többnyelvű ajánlást kap.

Az Erzsébet téren található idegenforgalmi tábla megújítását a Könyvtárpártoló Alapítvány szorgalmazta, a rajta található információkat frissítette, ezt azért is tette az alapítvány, mert büszke arra, hogy 2011-re Somogyi Győzővel megrajzoltatta ezt a ma már népszerű városi „térképet”.

A Könyvtárpártoló Alapítvány az SZJA 1%-ával támogatható. (Adószáma: 19272588-1-20)

Könyvtárunk Perrine örökbefogadója lett

Köszönjük olvasóinknak, hogy szavazataikkal segítették kiválasztani a könyvtár által örökbefogadott csimpánzt, Perrine-t. 

  

Az örökbefogadás lehetőségét a Passzold vissza tesó kampányban elért eredményünkkel érdemeltük ki, ahol az Önök segítségével 177 mobiltelefont tudtunk összegyűjteni. A gyűjtés idén is folytatódik a könyvtárban, várjuk régi, használaton kívüli eszközeiket a dobozunkba!

Víz világnapja könyvtárunkban is
 
2023. március 22-én a könyvtárunk is egyik állomása volt a víz világnapja alkalmából szervezett programnak. A városból és a környékbeli iskolákból érkezett felső tagozatos diákokat arra kértük, hogy ismerkedjenek meg két nagy adatbázisunkkal. Ezek használatával pedig keressék meg környezetünk vizes történetéhez kapcsolódó kérdéseinkre a válaszokat.
A holmi.nagykar.hu honlapunk segítségével a város épített emlékeit és a hozzájuk kapcsolódó történetek megismerésének lehetőségét mutattuk meg. A Zala megye vízimalmait leíró viza.nagykar.hu adatbázisunkkal pedig azt a hatalmas emléket tettük megismerhetővé, mely a megye településeinek sorrendjében tesz közzé minden ismeretet ebben a témában.
Ha van kedve, kutassa, játssza végig a diákoknak készített kérdéssort!
 
A vízimalmok fénykorában, szűkebb hazánkban, Zala megyében hány vízimalom őrölte a kenyérnekvalót?
A Potyli patakon volt-e a mai Nagykanizsa területén malom?
 
A Potyli-malomról szóló rész hol van a holmi.nagykar.hu-ban?
Ki volt Gubera Vera?
Mivel büntették azt, aki a Potyli somogyi oldalán jött ki a malom melletti strandról?

Képes beszámolónk

Elkezdődött az AZOLOvagok bajvívása

2023. május 15-i határidővel játékra hívjuk az Azolo „seregét”. Azolo azon képességét használjuk ki, hogy minden kérdőív kitöltése egy összesítéssel zárul. A játék résztvevői munkájuk eredményét így rögzíteni tudják. Ha május 15-ig eljuttatják hozzánk munkájuk eredményét, akkor részt vesznek a játékban.
 

Könyvtári szombatok program részeként megmutatjuk az érdeklődőknek, hogy hogyan tud valaki részt venni a játékban, sőt, az első „bajvívásokra” is sort keríthetünk a könyvtárban.

Áprilisi előzetesek

2023. április 12-én a Vitéz Oszlányi Kornélról beszélő Szakály Sándorral

…2023. április 19-én Kovács Emőkével és Bögös Andrással…

…2023. április 28-án pedig Szarka Károllyal találkozhatnak az érdeklődők.

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2023. február 1.

Kedves Olvasó!

A szombat a családé,
a könyvtárban is
 
A Könyvtári szombatok 17. alkalma
 
2023. február 4. (szombat) 09:00 – 13:00


Gólyalábazási lehetőség és oktatás a teljes nyitvatartási időben

Minden kanizsai tud gólyalábazni?
Könyvtáros: Pálfi Dénes
Helyszín: Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)

Hétköznapokon könyvtárlátogatásokhoz kötött programként is ajánljuk. Igény esetén alkalmilag, vagy rendszeresen is tanítunk gólyalábazást az iskolákban, hogy tényleg minden kanizsai tudjon gólyalábazni.

 

2023. február 4. (szombat) 10:00 – 10:30


Mesés papírszínház alsós diákoknak
Könyvtáros: Majorné Virág Adrienn
Helyszín: Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)

A papírszínház a mesehallgatásnak és a mesenézésnek eddig kevésbé ismert világába repíti a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Amennyiben lehetőség van rá, a történethez tartozó kérdésekre is válaszolhatnak a diákok az AZOLO.hu internetes oldalon. Az alábbi videofelvételen Szabó Eszter mutatja be az egyik mesét.
A soknevű macska — videó

2023. február 4. (szombat) 11:00 – 12:30


Tarnóczky klub. Kanizsai barangolások könyvtári adatbázisainkban, az Arcanumban és a belvárosban
Könyvtárosok: Kardos Ferenc, Tábori Zita
Helyszín: Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)

Ha ön is gazdagítaná adattárunkat olyan fotóval, melyen látszik a város, a volt munkahely, vagy városi rendezvényen készült, szívesen beszkenneljük és megőrizzük.
Ha régi emléke van egy-egy régi dokumentumunkhoz, mi lejegyezzük, megőrizzük. 
Ön is része lehet a város történeti emlékezetének.
 
Az Ön képe is segítheti kanizsai múltbéli részletek megismerését.
 
Nyolc képet fejtettek meg az olvasók az ismeretlen Fortepan-fotókból (24.hu), a nyolcadik kanizsai vonatkozású, ajánljuk figyelmébe.
 

Várjuk szeretettel!

 

2023. február 4. (szombat) 12:15 – 13:00

Szeretnének egy történelmi utazást?
Könyvtáros: Benke Dániel
Helyszín: Halis István Városi Könyvtár (Nagykanizsa, Kálvin tér 5.)

Érdeklik a történelmi témájú érdekességek? Akkor az Élő Történelem Teaházat Önnek, gyermekének, osztályának találtuk ki! Teaházunk minden alkalma egy probléma körüljárása filmes példák alapján.
 
Képek a múlt szombati közös énektanulásról
 
Kóstoljon bele a Könyvtári szombatok és a frissen főzött kávé ízébe. Mindkettőt ingyenesen kínáljuk.
 

Véradás új helyszínen, de közösen a civilekkel

Kedves Olvasónk!

Közösen bizonyítsuk be, hogy létezik igazi önzetlenség a világon, nyújtsuk karunkat beteg embertársainkért, ajándékozzuk meg őket a legszebb ajándékkal, az élet örömével.
 
Találkozzunk 2023. február 7-én, kedden 12–16 óra közt a Civil véradáson a Vöröskereszt véradó épületében (Nagykanizsa, Sugár út 28).

Kormos István 100. születésnapjára rajzpályázatot hirdetünk

Részletekért kattintson a képre!

Futballozó könyvtárosok

Jótékonysági kupa – A Kanizsa TV egy kedves videót készített a Nagykar FC, azaz kollégáink szerepléséről is.

Farsangolunk?

Farsangra készülünk a könyvtárban is, akárcsak az Ady utcában a Kereskedő feleségek, akik farsangira váltották öltözetüket. A gyermekeknek szánt könyvtári farsangot a jobb oldali képre kattintva ismerheti meg.

 

Huszonöt kilogramm használt telefont passzoltak vissza a nagykanizsai könyvtárlátogatók

Könyvtárunk a Jane Goodall Intézet által indított Passzold vissza Tesó programban intézmény kategóriában első helyen végzett az Önök segítségével.
A könyvtár jutalma, hogy névlegesen örökbefogadhat egy kis árva csimpánzot.
 
A linkek mögött néhány perces, angol nyelvű, magyar feliratos film tekinthető meg a csimpánzokról: 
 
Kérjük, tegyenek javaslatot, hogy könyvtárunk kit fogadjon örökbe!

A haza ifjú hősei – kiállítás a könyvtárban

A kiállítás megtekinthető 2023. február 9-ig a könyvtár nyitvatartási idejében.

Képes beszámolónk
Kollégánk videója
Videó a ZAOL oldalán

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2022. december 21.

Kedves Olvasó!

Téli szünet:
2022. december 19-től 2023. január 15-ig
 
Nyitás: 2023. január 18-án 10 órakor.

Békés karácsonyt kívánunk!

Szilveszter a könyvtárban

Szeretettel várjuk egy batyus szilveszteri együttlétre egész családjával. A jelentkezést a 06309371614-es vagy a 06209694022 telefonra vagy az info@nagykar.hu email címre várjuk. Ha baráti társaságok jelentkeznek, őket egy asztalhoz ültetjük.
Szilveszterkor 19 órára várjuk a jelentkezőket.

Jelentkezés a facebook segítségével

A programról:

Bordó Sárkány zenekar játszik.

Kép egy korábbi könyvtári szilveszterről:

Könyveink között az interneten éjjel-nappal válogathat

1. Ha az új könyveink között szeretne válogatni

Könyveink adatait tartalmazó katalógusunkban a legfrissebb vásárlásaink a kereső alatti 4 gomb valamelyikének megnyomásával tekinthetők meg.

A lista ezután tetszőlegesen rendezhető a Rendezés menüvel.

A szombat a családé,
a könyvtárban is
 
A program 2023-ban folytatódik.
 
Januári előzetes, a következő év első Könyvtári szombatok-ja: 
2023. január 21-én a Könyvtári szombatok keretében 10 órakor: A könyvtár szolgáltatásait bemutató kiállítás a magyar kultúra napja tiszteletére
 
A könyvtári szombatok tizennegyedik, 2022. december 17-i programjának vendégei kihasználták az év utolsó ilyen alkalmát. Képes beszámolónk

Karácsonyváró programjainkon sok iskolai osztály vett részt

Ünnepváró könyvtári foglalkozások voltak december hónapban könyvtárunkban. A gyerekkönyvtárosaink által vezetett programokat alsó tagozatos gyerekek látogatták. A Rozgonyi, a Hevesi, a Zrínyi és a Bolyai iskolából összesen 10 osztály jelentkezett. A jó hangulatú órákon csapatok vetélkedtek egymással, majd rénszarvasfejes üdvözlőkártyát készítettek. A foglalkozást rajzfilm vagy papírszínház mese zárta. Természetesen kölcsönzésre és beiratkozásra is lehetőség nyílott. A legkisebbek egy kolléganőnk által készített színezhető adventi naptárat is magukkal vihettek. Köszönjük Borsosné Kalocsai Judit tanítónő segítségét.

Képes beszámolónk

A Passzold vissza Tesó! program keretében 177 darab mobiltelefont tudtunk újrahasznosításra küldeni a nagykanizsai könyvtárból. Tehát sikerült a tavalyi számokat felülmúlnunk! Köszönjük szépen mindenkinek, aki hozzájárult, hogy a világ egy kicsit jobb hely legyen! 🙂
Jövőre is várjuk elromlott, elavult mobilkészülékeiket a Halis István Városi Könyvtárban!
 

Halis Podcast – Miért eszünk bejglit karácsonykor? – családi és népi ünnepi szokásaink

Melyek voltak régen a karácsonyi ünnepkör kellékei? Ezek mennyire élnek tovább ma is? Milyen szerepe volt régen és ma a karácsonyi menünek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptuk meg a választ Gyanó Szilviától, a Thúry György Múzeum néprajzkutatójától. Emellett a könyvtár hűséges olvasóival, Cseke Zoltánnal és Cseke Zoltánnéval beszélgettünk régi karácsonyi emlékekről, szokásokról. Az év utolsó, karácsonyi podcastjával kívánunk kellemes ünnepeket és boldog új évet minden kedves hallgatónknak!

Legújabb podcastunk már elérhető YouTube-on, illetve a nagykar.hu-n, innen letöltve akkor is hallgathatja, ha nincs internet-elérése.

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2022. január 12. - Magyar orvos-utazók a nagyvilágban - Tudta, hogy okostelefonja ismeri könyveink teljes listáját? - Podcast: a képregények világa - Kanizsa Újság 33 évfolyama a nagykar.hu-n - Passzold vissza Tesó oklevél - Szabadon elvihető könyvek a plázában


Kedves Olvasó!

Meghívó egy kiállításra
Magyar orvos-utazók a nagyvilágban
 
Kiállítás a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban a Magyar Földrajzi Társaság 150 éves jubileumára
 
Megnyitó: 2022. január 14. (péntek) 10 óra
 
A kiállítás zászlóit és képanyagát Kalmár Anikó állította össze Gelencsér Gábor gyűjteménye alapján
 
A kiállítás anyagát a könyvtár gyűjteményéből egészítettük ki és a második szinti tereink adottságaihoz alakítottuk
 
A társaságról Benedek Miklós, a Magyar Földrajzi Társaság zalai osztályának titkára beszél
 
Az orvos-utazókról dr. Pusztai Gabriella, a Senki sem élhet nemesebben (Magyar orvosok Fekete-Afrikában) c. kötet szerzője beszél az internet segítségével Kunszentmártonból
 
Megtekinthető: 2022. február 26-ig

Tudta?

Tudta, hogy okostelefonja ismeri könyveink teljes listáját?

Várjuk a Halis István Városi Könyvtárba, hogy a használatát megmutassuk.

katalogus.hivk.hu

Halis Podcast – Szent Lászlótól a Bosszúállókig: a képregények világa
 
A képregények világába kalauzol minket a Halis podcast legújabb adása. Németh Levente nagykanizsai származású grafikusművész mesél nekünk többek között a műfaj magyarországi történetéről és a Királyok és Keresztek című képregény születéséről. Németh Leventével készült korábbi interjúk találhatók a Kanizsa Tv-n és a Kanizsa újság hasábjain. Józsa Tibor könyvtárossal pedig a könyvtárban található képregényekről és azok népszerűségéről beszélgettünk.
 
A képre kattintva két lehetőség közül választhat: le is töltheti saját honlapunkról, vagy YouTube-on meghallgathatja.

Elérhető a Kanizsa Újság mind a 33 évfolyama a nagykar.hu oldalon

A Kanizsa Újság híradása

kanizsaujsag.nagykar.hu

Nemrég lezárult a Passzold vissza Tesó őszi kampányszakasza

A részvételünkért kaptunk egy online elismerő oklevelet.

   (forrás: ZAOL.hu)
 

A könyvtárunk ismét szállított ki könyveket a plázába, amik szabadon felhasználhatók

  

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

 

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2021. november 24.


Kedves Olvasó!

Pénteken 10.30–11.30-ig Fülöp Szabolcs és Kém Sándor zenél a könyvtárban

Szeretettel várjuk a Zene és egy csészényi könyvtár programsorozatunkra.

 
Halis Podcast – Fotózás napjainkban
 
Biztosan találkozott már a képeivel a hírekben, de vajon ismeri őt?
Beszélgetés Szakony Attila fotóriporterrel.
Mi különbözteti meg az átlagembert a fotóstól? Elmondja nekünk Varga Szilárd, a Kanizsa Fotóklub elnöke. Mindezek mellett sok a témával kapcsolatos könyvtári lehetőségre is ráirányítja a figyelmet a Halis Podcast legújabb, fotózással foglalkozó adása.
A képre kattintva két lehetőség közül választhat: le is töltheti, vagy YouTube-on meghallgathatja.
 
1 éves a podcastunk – Legyen Önnek is saját gyűjteménye a Halis Podcastból!
A könyvtár YouTube csatornáján keresztül több, mint 3000 megtekintést értek el az elmúlt évben a podcast adásai. Két hónapja letölthetővé tettük a halispodcast.nagykar.hu honlapunkon, így reklámmentes változatban is elérhetővé váltak. Itt is ezer fölötti már a megtekintések száma. Az igazi különlegesség az, hogy több, mint 300 alkalommal le is töltötték eszközeikre olvasóink az egyes podcastokat. Ők bárhol járnak, meg tudják hallgatni a beszélgetéseket.

Keresd a zöldet! Békák a Halisban

A hazánk békáit bemutató, nagyméretű poszterekből álló kiállítás 2021. december 6-tól 10-ig tekinthető meg a könyvtárban minden nap 10–18 óráig. Szívesen látunk iskolai csoportokat is. A kiállításról bővebb információ a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján olvasható.

A képre kattintva a szöveg olvashatóvá válik.

A „Csak egy hűséges szolgája urának” kötet és a kötetbemutató közönsége

A kötet kölcsönözhető könyvtárunkból.

 

Kollégáink közreműködésével Nagykanizsa környékének könyvtárai megújulnak. A Zalai Hírlap híradása a nagyradai könyvtár megújulásáról szól.

Kattintson a képre olvasható változatért!

Lezárult a "Passzold vissza Tesó!" őszi kampánya, amiben 96 db használt mobiltelefon gyűlt össze, ami 8,7 kg súlyt nyomott. Köszönjük, hogy szelektíven újrahasznosították mobiljaikat, amivel egy kis lépést tettünk egy élhetőbb jövő felé.
A gyűjtést a továbbiakban is folytatjuk, és folyamatosan lehet hozni könyvtárunkba a régi elhasználódott készülékeket.
Külön szeretnénk kiemelni a Páka Könyvtári Információs Közösségi helyet, akik az időt és energiát nem sajnálva elküldték hozzánk a régi, nem használt telefonokat!
 
 
 

Könyvtárunkban járt a Zsigmondy Technikum 13. (közszolgálati technikus képzés) osztálya

Képes beszámolónk

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

 

Az összes eddigi hírlevél

 

A könyvtár ajánlója 2021. május 19. - Kiállítás és ingyenes beiratkozás - Bajcsa - Olvasónk meséli - Találkozás a könyvtárban - Passzold vissza Tesó - 1%


Kedves Olvasó!

Kiállítás és ingyenes beiratkozás
 
A Hevesi utcai fiókkönyvtárunkban (SZOLGÁLTATÓHÁZ) 2021. június 30-ig a kiállítás látogatói közül azok, akik új olvasóink lesznek, ingyenesen iratkozhatnak be a könyvtárba.
 

Így néz ki a megújult térben a kiállítás

 
 
1%
 
Ez a megújulás is a Könyvtárpártoló Alapítvány Nagykanizsa támogatásával volt lehetséges.
Kérjük, támogassa adója 1%-ával az alapítványt!

Bajcsa

Néhány alkalommal már a ma Bajcsán élők egy kis meglepetést találtak a postaládájukban.
A városrész történetének egyes fejezetei olvashatók ezeken a könyvtári ajándékokon. A város minden polgára és a Bajcsáról elszármazottak számára is érdekes egy-egy ilyen rövid olvasmány. Ezzel a sorozattal is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a kanizsai könyvtár milyen lehetőségekkel rendelkezik, amit minden könyvtárunkba belépő a maga örömére használhat.
Az olvasmányok bajcsa.nagykar.hu honlapunkon is elérhetők.

A kormányhivatal dolgozói összesúgnak a könyvtár miatt
Mai életkép Halis István modorában

Olvasónk meséli, hogy bár megkapta mindkét oltását, mégsem kapott oltási bizonyítványt. Egy ideig ez nem is volt fontos. Most azonban ő is szeretne élni az igazolvány biztosította lehetőséggel.
A megoldás a kormányhivatal, ott lehet az elmaradt kártyát igényelni. Megállapíttatott, hogy az igény jogos. A kedves hivatali dolgozó nyugtatta a hajlott korú „folyamodót” abban bízva, hogy biztosan nem olyan sürgős a kártya. Gondolta, hogy nem nagyobb utazás vagy a vendéglátóhelyek látogatása, esetleg fitness termek látogatása a cél. Nem tévedett, a kártya megléte azonban mégis sürgős volt, és ezt az igénylő nem is rejtette véka alá. Ő ugyanis kedves helyének meglátogatására – ahol jól érzi magát – készült, nevezetesen a kanizsai könyvtárba. Az indoklás gyorsan szétszaladt a hivatali fülkék lakói között. Híre pedig most olvasóinkhoz is eljutott.
Igazolvánnyal és 18 év alatti családtagokkal szeretettel hívjuk Önt is a könyvtárba.

Találkozás a könyvtárban

Újra személyesen is találkozunk olvasóinkkal. Folytatódik az email-ben és a telefonon kért könyvek kölcsönzése is.
Szeretettel várjuk!
 
Legújabb gyerekkönyveink:
   
 
Új szakkönyvek:
      
 
Szépirodalom:
 
Kattintson a képekre a nagyításhoz!

Használt telefon gyűjtés a könyvtárban
 
Ismét személyesen is találkozhatunk a védettségi igazolvánnyal rendelkező használóinkkal. Ezért szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy könyvtárunk idén is részt vesz a Jane Goodall Intézet által szervezett Passzold vissza Tesó programjában. Ha lapul otthon a fiókjában egy-egy régi használt telefon, azt nálunk nyugodtan leadhatja.

Hol találkozott Nagykanizsa madártávlati képével?

10 éve annak, hogy könyvtárunk 60 éves születésnapjára megrajzoltattuk Somogyi Győzővel – Kanizsa lakóinak szánt ajándéknak – Nagykanizsa madártávlati képét.
A Batthyány Lajos Gimnáziumban két helyen is  fellelhető, az egyik a múltkori levelünkben látható videóterem, a másik az igazgatói iroda:
 
 
Köszönjük szépen az iskolától kapott képet!
 
2021. május 1-jén volt a 70 éves születésnapunk. Örülnénk, ha ebben az időszakban további fényképet is megoszthatnánk a madártávlati képről. Küldje el nekünk egy közintézményben, munkahelyen vagy lakásban készült ilyen felvételét az info@nagykar.hu e-mail címre.

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

 

Az összes eddigi hírlevél

 


1 2