Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.A könyvtár ajánlója 2022. július 27.

Kedves Olvasó!

A Kálvin téri könyvtárban még kicsit több, mint egy hét szünet

Főépületünkbe augusztus 8-tól várjuk. Addig is Hevesi utcai és kiskanizsai fiókkönyvtárainkba invitáljuk olvasóinkat.

 
Hevesi utcai fiókkönyvtárunkban jövő héten kölcsönadjuk féltettebb könyveinket is
 
Hevesi utcai fiókkönyvtárunk két hetes szünetelése előtti héten, 2022. augusztus 1–4-ig (hétfőtől csütörtökig) kölcsönözhetővé válik a gyűjtemény segédkönyvtári és kézikönyvtári állománya is.

Olvasnivaló a nyári szünet idejére

A Zalai Hírlap szép összefoglalót közölt a 170 éve született Wlassics Gyuláról.
A könyvtárunk elnevezésekor az ő neve is hangsúlyosan felmerült. A választás azonban Halis Istvánra esett, ezért a helytörténeti gyűjteményünket magában foglaló termünket neveztük el róla. A Zalai Hírlap szerzője nem részletezi Wlassics kanizsai iskolai teljesítményét. Az új, igen tartalmas szolgáltatásunk, mely Nagykanizsa iskoláinak értesítőit és évkönyveit teszi hozzáférhetővé nagy számban, pontos adatokat közöl Wlassics iskolai előmeneteléről. Az értesítőben olvasható információkat szerkesztettük folyamatos szöveggé, mellyel az értesítők elektronikus forgatásához szeretnénk kedvet csinálni:

A Nagykanizsai Kegyestanítórendi Róm. Kat. Gimnázium értesítői 1865–66-os tanévről szóló kötetében negyedik osztályos tanulók között találjuk az 1852-ben született Wlassics Gyulát. Az iskola alapításának 100. évfordulóját ünnepelték a tanévben, ezért is érdemes beleolvasni az értesítőbe.
Wlassics Gyuláról a következőket tudjuk meg az értesítőből: erkölcsi viselete példás, figyelme feszült, szorgalma ernyedetlen. Heti 22 órája volt. A tantárgyak közül a heti 2 órás vallástanból, melyet Berzay Elek házfőnök tanított és a szintén 2 órás német nyelvből, melyet Illésházy János tanított, kitűnő volt. Dolmányos György osztályfőnök mindhárom tárgyából – latin nyelv (heti 6 óra), magyar nyelv (heti 4 óra), történelem (heti 2 óra) szintén. Az iskola igazgatója, Könnye Alajos tárgyaiból – mennyiségtan (heti 2 óra), természetrajz (heti 2 óra), természettan (heti 2 óra) ugyancsak kitűnőre végzett. Beirt 33 pályatársa között az 1. helyet foglalta el.

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél