Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.A könyvtár ajánlója 2022. augusztus 17.

Kedves Olvasó!

Szünetel a nyitvatartás
2022. augusztus 30-án, kedden a Kálvin téri főépületünkben és a kiskanizsai, valamint a Hevesi utcai fiókkönyvtárunkban.
Megértését kérjük.

Egész nyáron akár heti több alkalommal kávézási lehetőség a könyvtárban

További kávézási alkalmak listája honlapunkon

Régi kanizsaiak olvasmányai újra olvashatók (Második rész) (link az első részhez)

A mai olvasót igazán meglepi, milyen sok alkalom volt egykoron az ünnepi megszólalásokra. A kötet sok nagykanizsai vonatkozással hoz példákat köszöntésekre. Érdekes és sokszor mulattató olvasmány, sok fennkölt gondolattal.

Az 1800-as évek második felében a városban nyomda, újság és könyvkiadó is működött. Gyakran több is. A Wajdits család tagjai meghatározók voltak ezen a területen, ők még kölcsönkönyvtárat is működtettek. Egy vidéki, nagykanizsai könyvkiadó helyi érdekű könyveket adott ki akkor is. Ha szélesebb körben terjesztett könyveket jelentetett meg, akkor bizony az öldöklő piaci versenyben olyan szűk területet kellett találnia, ahol egyedinek, különlegesnek számított.
Wajditsék két ilyen rést találtak. Németből magyarított szerzőt adtak ki („Kotzebue Ágoston” művei) és tematikus gyűjteményeket közösségi alkalmakra.
Ezekből a tematikus gyűjteményekből sikerült másik kötetet is vásárolni a könyvtár számára. Címe: Halljuk a szép szót (magyar felköszöntő, toast könyv). A sorozat bemutatását ezzel az újdonsággal folytatjuk. A féltett, eredeti kötet lehetőséget ad újabb, az eredeti másolataként készült változat készítésére is, mely kölcsönözhető a könyvtárból. Az 1868-ban először megjelent kötet harmadik, javított, bővített kiadás vált elérhetővé. (Az Országos Széchényi Könyvtár katalógusa szerint ez volt az utolsó kiadás, mely az első kiadásnak éppen a kétszerese terjedelmű, ezért a másolatot két kötetben tudtuk csak elkészíttetni.) Az első, 1868-as kiadás után 1871-ben második, még ugyanebben az évben 3., tetemesen bővített kiadás is megjelent. A harmadik kiadást, melyet most kézbe is tudunk adni, valószínűleg nem 1871-ben adták ki. Mivel a borítón valóban ez az évszám szerepel, jogosan gondolhatjuk, hogy ekkor is jelent meg. Több, a kötetben közzétett szöveg dátumozása azonban későbbi. Némely szövegek bátor hangja is arra utal, hogy távolabb vagyunk már időben a kiegyezéstől, sőt 1871-től is. 1877-ből származik több írás is.
Egy mai nagykanizsai nyomda, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nyomdája készítette a másolatokat. Ehhez a könyvtár készítette a sokszorosítható elektronikus változatot (ez a változat le is tölthető a honlapunkról). A Könyvtárpártoló Alapítvány pedig elkészíttette a példányokat. Abban bízva, hogy az érdeklődők, akik saját példányt szeretnének, támogatásukkal lehetővé teszik újabb kanizsai régi könyvek hozzáférhetővé tételét.
Élményekben gazdag kutakodást kívánunk az elektronikus változatban. Kedves olvasmányélményt a kölcsönzött példányhoz. Azok pedig, akik saját példányt szeretnének, itt érdeklődhetnek: info@nagykar.hu

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél