Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.A könyvtár ajánlója 2022. augusztus 31.

Kedves Olvasó!

Itt a szeptember, újra várjuk szombatonként is 9–13 óráig a Kálvin téri főépületünkben.

Egy csészényi könyvtár hetente akár többször is

További kávézási alkalmak listája honlapunkon

Régi kanizsaiak olvasmányai újra olvashatók (negyedik rész) (link az első, a második és a harmadik részhez)
 
Kíváncsi arra, hogy milyen a jó magatartás, melyek az állás, járás, ülés és köszönés szabályai? Ha igen, akkor van egy olvasmányajánlatunk a 19. század végéről, melyet akkoriban sokan forgathattak.
 
A most ismertetett, negyedik kötet már régtől a gyűjteményünk része. Állapota azonban nem tette lehetővé, hogy olvasóink szabadon forgassák. Címe: Rajta párok tánczoljunk! A sorozat bemutatását ezzel a kötettel folytatjuk. 1871-ben ezzel a címmel megjelent egy kötet. Kocsis Katalin blogján erről a kötetről és szerzőjéről, Lakatos Sándorról részletesen megemlékezik. Ebből a kiadásból a Thúry György Múzeum őriz egy példányt, mely 134 oldalas.
A könyvtárunk ezzel a címmel egy másik Wajdits kiadványt őriz. Ennek a terjedelme 215 oldal, és egy indokolt, de igen hosszú alcímet visel: tánczkedvelők könyve ; utmutatás a korszerű táncz és ezzel kapcsolatos illem elsajátítására a művelt társas körben ; különös tekintettel a mindennemű kör- és társas tánczok, valamint a tánczmulatságok szervezése és rendezésére ; képekkel és táncz-ábrákkal. Ezt Lakatos Sándor fia, Károly írta. Lakatos Károlyról a kötetből közvetetten és kellő humorral a következőt tudjuk meg az apáról szóló életrajzból: Károly, a széles körben ismert sokoldalú tehetség, (De még milyen! csak tudná) a virtus hegedűs, zeneszerző, író, ornitológus, sportman és páratlan lövő. (130. oldal) Ennek a kijelentésnek az igazságát Wikipédia szócikke is igazolja.
A féltett és rossz állapotú eredeti kötet lehetőséget ad újabb, az eredeti másolataként készült változat készítésére is, mely kölcsönözhető a könyvtárból. Egy mai nagykanizsai nyomda, a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft. nyomdája készítette a másolatokat. Ehhez a könyvtár készítette a sokszorosítható elektronikus változatot (ez a változat le is tölthető a honlapunkról). A Könyvtárpártoló Alapítvány pedig elkészíttette a példányokat, melyek kölcsönözhetőek. Abban bízva, hogy az érdeklődők, akik saját példányt szeretnének, támogatásukkal lehetővé teszik újabb kanizsai régi könyvek hozzáférhetővé tételét.
 
Az eddig ismertetett kötetek kölcsönözhető másolatai és az eredeti példányok is megtekinthetők a könyvtár földszinti részén, a szépirodalmi könyvek ajánlóján.
 
Ha saját példányt szeretne, akkor a lehetőségről is itt tud tájékozódni.
 

A sorozatról a Kanizsa tv híradást készített, mely itt tekinthető meg.

 

Ha a levél rosszul jelenne meg, kattintson ide!

Ezt a hírlevelet az Ön által könyvtárunknak megadott e-mail címre küldtük ki. Amennyiben nem kívánja a jövőben levelünket kapni, kattintson ide a leiratkozáshoz! Ha véletlenül duplán, vagy téves megszólítással kapná levelünket, kérjük, írja meg nekünk a hirlevel@nagykar.hu címre!

Az összes eddigi hírlevél